Kwasy owocowe w kosmetyce

Kwasy owocowe – AHA – nazywane są zwykle alfahydroksykwasami. Są bardzo często stosowane we współczesnej kosmetyce ze względu na niesamowite efekty jakie przynoszą skórze. Najczęściej używanymi kwasami są was glikolowy, winowy, jabłkowy, cytrynowy, mlekowy. Kwasy te występują naturalnie w przyrodzie w owocach, warzywach, trzcinie cukrowej i kwaśnym mleku. Wyodrębnia się je z naturalnych źródeł dzięki ekstrakcji rozpuszczalnikami świeżych owoców, a także przy wykorzystaniu metod syntetycznych i biotechnologicznych.

Kwasy owocowe poprawiają znacznie stan skóry – przeciwdziałają starzeniu się skóry, redukują zmarszczki, poprawiają spoistość skóry. Ponadto leczą wiele schorzeń m. in. trądzik, rybią łuskę, brodawki czy znamiona starcze. Często stosuje się peelingi organiczne z użyciem tych kwasów, które złuszczają i usuwają obumarłe komórki naskórka. AHA ponadto mocno nawilżają skórę oraz doprowadzają do naturalnej równowagi w skórze. Odpowiedzialne są również za wzmacnianie struktury kolagenu skóry oraz przyspieszenie jego syntezy. Znacznie poprawiają elastyczność skóry, oczyszczają i zwężają rozszerzone pory, rozjaśniają plamy pigmentacyjne. Co ważne, pomagają w usunięciu blizn po oparzeniach, urazach, trądzikach.

Siła działania kwasów owocowych zależy od stężenia, pH danego kwasu, od stanu skóry oraz od rodzaju kwasu. Kwas glikolowy przy małym stężeniu nawilża, przy wyższym natomiast pomaga pozbyć się zrogowaciałego naskórka. Poprawia stan skóry trądzikowej oraz doskonale wygładza zmarszczki. Natomiast już kwas winowy oczyszcza skórę, usuwa przebarwienia i zwęża rozszerzone pory. Każdy kwas ma swoje działanie, każdy jednak działa w sposób odżywiający na skórę. Używanie kwasów owocowych pomoże nam uzyskać zdrowszą i piękniejszą cerę.

Post A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *